22/10/11


“Τι ζητάει η ψυχή μας…”

Η βαβελική πολυφωνία της Ψυχιατρικής εμποδίζει όχι μόνο το μη ειδήμον κοινό να παρακολουθήσει τη ψυχιατρική σκέψη αλλά κοιτους ίδιους τους επαγγελματίες να συνεννοηθούν  μεταξύ τους. Αυτό δεν συμβαίνει επί σκοπού, όπως θα υπέθεταν ορισμένοι, αλλά λόγω ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου πεδίου της επιστητού.
Το γνώση της ψυχής διεκδικούν οι υψηλότερες μορφές της ανθρώπινης σκέψης, Θεολογία και Φιλοσοφία. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και η Ψυχιατρική μου φαίνεται μακριά από τους πρωτοπόρους.  Η εμφάνιση της Ψυχολογίας, και δη της Ψυχανάλυσης, φάνηκε να προσπαθεί να καλύψει την απόσταση. Όμως η Ψυχανάλυση αναλώθηκε στους δικούς της δογματισμούς και δείχνει να μη μπορεί να δώσει άλλους καρπούς.
Η Ψυχιατρική επέστρεψε στα γνωστά μονοπάτια της “ανατομικής βιολογίας” συνεπικουρούμενη στο πισωγύρισμα από τις μοντέρνες εξελίξεις της ψυχολογίας στη γνωσιακή έκφανση της. Πλέον η επιστήμη η είναι τεχνολογική η δεν είναι επιστήμη.
Δηλαδή η ψυχή του ανθρώπου αντικειμενοποιείται για να διερευνηθεί και εξοβελίζεται από την έρευνα η διυποκειμενική της υπόσταση που συνιστά και την ουσία της και ξεδιπλώνεται στο χρόνο, στη διάρκεια και όχι στο χώρο.
Επ’ αυτού συστήνουμε την άμεση προσφυγή στην ανάγνωση του κορυφαίου αμερικανού Ψυχίατρου Φίλιπ Στερν :   THE PRESENT MOMENT in psychotherapy and everyday life.
Γιατί πιστεύουμε ότι η άσκηση της Ψυχιατρικής αποκλειστικά μέσω της συνταγογράφησης ψυχοφαρμάκων υποτιμά όχι μόνο το ψυχίατρο και την επιστήμη του άλλα και την ουσία του ανθρώπου.

Νικόλαος Χρηστίδης  
ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΗΣ
Φιλελλήνων 2 – ΚΑΒΑΛΑ
2510835557

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου